(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł podejmuje problematykę rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w perspektywie ekonomii ewolucyjnej. Ewolucja sektora MSP i kształtowanie w Polsce jego obecnej postaci rozpoczęło się w latach 80. ubiegłego wieku, w tym samym czasie (początek lat 80.) w ekonomii ewolucyjnej pokładano największe nadzieje na powstanie teorii alternatywnej w odniesieniu do ujęcia neoklasycznego. Ostatecznie sektor ten przechodził przez różne fazy ewolucji, które były odmiennie definiowane i inaczej określane przez autorów. Odmienność w tym zakresie nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie – pozwoliła ona na wypracowanie wielu wzajemnie uzupełniających się tez i spojrzenie na tę problematykę w szerokim ujęciu. Jednak zdaniem autorki należy uwzględnić szósty etap ewolucji tego sektora (w literaturze zwykle podaje się ich pięć), który odzwierciedlałby stan rozwoju populacji sektora po zakończonym procesie pomocy unijnej.