(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Kryzys zadłużenia ujawnił poważne luki w systemie zarządzania gospodarczego Unii Europejskiej. Po pierwsze, zasady Paktu Stabilności i Wzrostu (SGP) okazały się całkowicie nieskuteczne, ponieważ nie uchroniły Unii Europejskiej przed konsekwencjami nieodpowiedzialnej polityki fiskalnej. Po drugie, okazało się, że strefa euro nie miała instrumentów zarządzania w sytuacji kryzysowej, co uniemożliwiło podjęcie stosownych działań. W maju 2010 roku UE rozpoczęła szukanie odpowiedzi, jak wyjść z kryzysu. Powołano specjalne fundusze ratunkowe, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się kryzysu w całej Europie. W artykule autor analizuje jakość podejmowanych wówczas decyzji oraz skuteczność tworzonego mechanizmu pomocy.