(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł ma charakter teoretyczny i badawczy. W części teoretycznej przedstawiono charakterystykę systemu refundacji leków w Polsce. W części badawczej zaprezentowano wyniki badań empirycznych, mających na celu wskazanie najważniejszych patologii i słabych punktów w dotychczasowej praktyce funkcjonowania systemu, ze szczególnym uwzględnieniem rynku leków Rx na poziomie detalicznym i hurtowym. W pracy szczegółowo przedstawiono trzy z sześciu zdiagnozowanych kategorii słabości i patologii, tj.: wynagradzanie pacjentów za dostarczanie recept na lek refundowany do apteki poprzez wykorzystanie mechanizmów bonifikaty i rabatowania (tzw. leki za grosz); niekorzystne z punktu widzenia płatnika (i/lub pacjenta) zmiany ceny leku po jego wprowadzeniu/ usunięciu z listy leków refundowanych; ograniczenie dostępności leków na rynku krajowym na skutek legalnego i nielegalnego eksportu równoległego w następstwie niskich krajowych cen urzędowych, marż hurtowych i aptecznych. Wyniki przeprowadzonych badań wykorzystano w celu sformułowania ogólnych wniosków dotyczących zasadności dalszych usprawnień systemu refundacyjnego.