(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Kryzys Unii Europejskiej czy kryzys integracji Europy? Ten dylemat, pozornie sprzeczny, jest przedmiotem analizy w niniejszym artykule. Autor próbuje udowodnić tezę, że dziś mamy do czynienia z kryzysem UE, który pociąga za sobą kryzys integracji Europy. Zdaniem autora, nawet gdyby Unia Europejska rozpadła się, to nikt i nic już nie jest w stanie powstrzymać procesu europejskiej integracji, co najwyżej może go przyhamować. Jednocześnie autor podkreśla tutaj, że rok 2014, a zwłaszcza dramatyczne wydarzenia na Ukrainie, Bliskim i Środkowym Wschodzie i w Afryce Północnej pokazują, że „koniec historii”, w który uwierzono po upadku komunizmu w Europie, był złudzeniem. Triumfalizm i nadzieja na trwały pokój skończyły się, a wiara w stopniową lecz nieuchronną demokratyzację kolejnych państw i społeczeństw zostały mocno nadwątlone. Pokój i bezpieczeństwo Europy i świata są dziś – zdaniem autora – poważnie zagrożone. Jedenaście lat po wielkim rozszerzeniu UE w 2004 roku, ujawniły się jej liczne mankamenty oraz uległa osłabieniu jej rola i prestiż na arenie międzynarodowej. Autor próbuje odpowiedzieć na pytania, dlaczego tak się stało i co należy uczynić, aby UE nie rozpadła się.