(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Celem artykułu jest porównanie Państwa Islamskiego i Al-Kaidy, wykazanie podobieństw łączących oraz różnic dzielących obie organizacje. Główną hipotezą badawczą jest założenie, że Państwo Islamskie różni się od Al-Kaidy przede wszystkim tym, że priorytetowym celem organizacji jest ustanowienie państwa islamskiego, opartego na zasadach szariatu. Założenie to jest częścią strategii ustanowionej przez zmarłego przywódcę duchowego grupy – Abu Musaba az-Zarkawiego. Pomimo, że ostateczny cel strategiczny Al-Kaidy jest obecnie zbieżny z działaniami Państwa Islamskiego, to metody działania Al-Kaidy opracowane pod przewodnictwem Osamy bin Ladena skoncentrowane są na destabilizacji Zachodu oraz wsparciu muzułmańskich ruchów wyzwoleńczych. Z kolei Państwo Islamskie koncentruje się na likwidacji apostatycznych reżimów w świecie arabskim oraz ustanowieniu kalifatu. Obecnie owa odmienność perspektyw przywódców obu organizacji terrorystycznych, pomimo wielu podobieństw w kwestiach ideologicznych, doprowadziła do rywalizacji obu ugrupowań o hegemonię nad globalnym ruchem dżihadystowskim.