(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Koncepcje zróżnicowanej integracji były wynikiem pogłębiającej się różnorodności określanej w kategoriach poziomu rozwoju gospodarczego, dorobku kulturowego czy też narodowych preferencji w sferze politycznej i społecznej. W tworzeniu państw „twardego rdzenia” wykorzystano zasadę elastyczności, która pozwala na wprowadzenie wzmocnionej współpracy państw członkowskich UE. Uważana jest za podstawowy „instrument”, który otwiera drogę do „integracji zróżnicowanej”. By powstrzymać umacnianie się „twardego rdzenia” należy wzmocnić gospodarczo państwa członkowskie z tzw. drugiej prędkości integracyjnej. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być wprowadzenie twardych zasad społecznej gospodarki rynkowej.