(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Niniejszy artykuł przedstawia teoretyczną analizę gospodarki nakazowej w ujęciu historycznym. Autor odwołuje się do marksistowsko-leninowsko- -stalinowskiego dziedzictwa przedstawiając system sowiecki. W tym duchu autor analizuje system ograniczany popytem lub dostępnymi środkami, omawiając także formy własności i metody koordynacji wykorzystywane w systemie nakazowym oraz specyficzny system kreacji budżetu. Jednocześnie autor podkreśla, że brakuje aktualnie przeprowadzanych analiz teoretycznych na temat stosowanego systemu gospodarczego, a tym samym brak wskaźników umożliwiających tworzenie założeń reformatorskich dla takiego systemu.