(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł wyróżnia ryzyka dla wiarygodności i skuteczności NATO jako organizacji kolektywnej obrony w perspektywie krótko- i średnio-terminowej, zaliczając do nich napięte budżety obronne w kluczowych państwach NATO, koncentracji dużej części członków NATO na innych zagrożeniach niż tych związanych z art. 5, ograniczenie amerykańskiego zaangażowania w europejskie bezpieczeństwo związane z permanentnie nierównym podziałem kosztów w NATO oraz zmiany na szczytach władzy w państwach sojuszu, które mogą podważyć transatlantycką solidarność w sferze bezpieczeństwa. Odwołując się do teorii sojuszów i teorii odstraszania tekst stawia tezę, że wiarygodność sojuszniczych gwarancji jest zawsze ograniczona, a także podlega istotnym fluktuacjom w czasie.