(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł analizuje praktykę datków kościelnych w Rumunii. W pierwszej części autorzy analizują nową literaturę naukową dotyczącą predyktorów datków na kościół. Następnie, ilościowo badają bazę danych zachowań religijnych odpowiadających rumuńskiej próbie krajowej od 2011 roku przy użyciu oprogramowania statystycznego R. Interpretacja uzyskanych wyników i wnioski zostały przedstawione w ostatniej części opracowania.