(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
W tekście przedstawiamy kilka wybranych – naszym zdaniem ważnych – problemów, przed którymi stoi obecnie ruch związkowy, i które wybiegają poza tradycyjną dyskusję na temat roli i znaczenia związków zawodowych w gospodarce wolnorynkowej (układy zbiorowe, komisje trójstronne, kodeks pracy itp.). Najogólniej rzecz biorąc, wszystkie relacje społeczne, które są wpisane w dany model gospodarowania, wpisane są także w pewien kontekst kulturowy, polityczny oraz cywilizacyjny. Powiązania, zwyczajowe czy też instytucjonalne, między wymienionymi sferami życia, stanowią skomplikowaną mozaikę interesów, które – aby sprawę jeszcze bardziej doprecyzować – podlegają ciągłej zmianie czasowej i przestrzennej. W tym dynamicznym procesie przekształcania stosunków pracy niebagatelną rolę odgrywa dziś rozwój naukowo-techniczny (np. robotyzacja), którego oddziaływanie obejmuje skalę globalną i przyjmuje względnie szybkie tempo. Zmiany dotykają także tradycyjnych relacji i stosunków pracy, co wpływa na postrzeganie samej aktywności zawodowej.