(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem artykułu jest omówienie sytuacji wypadków przy pracy w Polsce w latach 2002–2014. Szczególny nacisk autorka kładzie na analizę poziomu, struktury oraz zmian w czasie wypadków przy pracy w Polsce. W artykule omówiono również przyczyny oraz skutki wypadków przy pracy w badanym okresie. Artykuł składa się z czterech części głównych: tj. wprowadzenia, informacji na temat rejestracji wypadków przy pracy, wypadków przy pracy w liczbach oraz zakończenia. Podstawowym źródłem danych empirycznych były dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). Autorka wykazała, że w badanym okresie warunki pracy z punktu widzenia wypadków przy pracy nie uległy widocznej poprawie. Praca w Polsce nie stała się szczególnie bardziej bezpieczna. W latach 2002–2014 liczba wypadków przy pracy ogółem, jak i wskaźnik częstości, nie uległy znacznym zmianom.