(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Niniejszy tekst jest analizą wybranych aspektów polityk publicznych w obszarze ochrony zdrowia w krajach rozwiniętych. Są one badane pod kątem realizacji postulatów koncepcji Governance. Celem opracowania jest także ukazanie wyników ww. analizy w formie katalogu dobrych praktyk, które mogą stanowić rekomendacje dla innych państw. Realizacja postulatów Governance jest bowiem szansą na zbudowanie efektywnych polityk w obszarze społecznym. Jak pokazują doświadczenia państw analizowanych w niniejszym tekście, takie podejście sprzyja kreowaniu systemu dającego społeczeństwu wysoką satysfakcję ze świadczonych usług bez destrukcji finansów publicznych.