(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Współczesna niemiecka geopolityka obciążona jest „grzechem pierworodnym” – gdy w latach 1933–1945 wykorzystana była do polityki podbojów, uzasadniała masowe zbrodnie wojenne III Rzeszy. Z tego względu po II wojnie światowej nastąpiło radykalne przerwanie i kompromitacja głównych założeń niemieckiej geopolityki. Współczesny dyskurs o niemieckiej geopolityce bazuje w znacznej mierze na konsekwencjach wynikających z centralnego położenia Niemiec w Europie. Elementy geopolityki odnajdujemy w roli Niemiec jako pośrednika między Rosją i Zachodem, specjalnego traktowania Rosji oraz w rozwiązywaniu kryzysu migracyjnego. Ukazał on nowe linie podziałów na Europę Wschodnią i Zachodnią, które nawiązują do starych wyobrażeń o geopolitycznych interesach państw narodowych.