(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Tematem artykułu są relacje międzykulturowe pomiędzy Polską a Niemcami w Unii Europejskiej. Pierwsza część pracy poświęcona została analizie różnic i podobieństw kulturowych między społeczeństwami obu państw. Natomiast w drugiej części artykułu, właściwej rzeczowo z punktu widzenia jego tytułu, przedstawiono zagadnienie komunikacji międzykulturowej między Polakami a Niemcami na przykładzie trzech studiów przypadku: polskiej i niemieckiej kultury biznesu; polskiej i niemieckiej migracji w regionie przygranicznym, a także relacji międzykulturowych pomiędzy polskimi i niemieckimi studentami na Uniwersytecie Viadrina we Frankfurcie nad Odrą.