(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Polacy stanowią nie tylko najliczniejszą grupę imigrantów mieszkających w Norwegii (według Norweskiego Urzędu Statystycznego liczba osób z polskim pochodzeniem w 2015 roku wyniosła 99 424), ale także są najliczniejszą grupą imigrantów w wielu miejscowościach. Artykuł przedstawia różne wzory osiedlania się Polaków w Norwegii. Na podstawie badania można stwierdzić, że bez względu na początkowe plany Polacy osiedlają się w Norwegii na stałe i w tym kraju, a nie w Polsce, widzą swoją przyszłość. Ich aktywność nie ogranicza się do podejmowania pracy w Norwegii, zakładają tu rodziny albo sprowadzają krewnych z Polski, kupują nieruchomości i posyłają dzieci do przedszkoli i szkół.