(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem tego opracowania jest ilustracja i analiza procesów wzrostu oraz konwergencji krajów Europy Środkowo-Wschodniej, konkretnie: Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Bułgarii i Rumunii w okresie 1990–2014. Wymienione kraje, po okresie pozytywnych wzrostów i postępującej konwergencji widocznych w okresie transformacji w latach 1990–2007, wyraźnie spowolniły swój wzrost po roku 2008, zmniejszając widocznie proces konwergencji visà- vis krajów „starej” UE, a jeszcze bardziej względem krajów OECD nie będących członkami Unii, czy wiodących krajów Dalekiej Azji. Ten proces spowolnienia, jeśli będzie kontynuowany, uczyni kraje tego regionu Europy zakładnikami tzw. „pułapki średniego poziomu rozwoju”, rozumianej jako przedział między 40% a 70% poziomu PKB per capita krajów referencyjnych, w naszym przypadku krajów „starej” UE 15 czy krajów OECD nie będących członkami UE. W prezentowanej pracy pojęta została także pewna próba identyfikacji i analizy czynników zaobserwowanego spowolnienia wzrostu i mało satysfakcjonujących postępów w realnej konwergencji krajów Europy Środkowo-Wschodniej.