(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Z jednym wyjątkiem, lord Acton nie napisał nic, co byłoby w całości poświęcone Polsce. Z drugiej strony, Rzeczpospolita Obojga Narodów oraz Polska w ogólności występują często na stronach tego, co Acton napisał. Artykuł niniejszy zbiera te porozrzucane uwagi i próbuje zbadać poglądy Actona na Polskę, poczynając od początku jej historii w X wieku, a kończąc na powstaniu styczniowym 1863 r. Konkluzje nieco rozczarowują, ale i zaskakują. Znając historię Polski w wielu szczegółach, Acton nie wychodzi jednak poza standardowe, zachodnie ujęcie, dowodząc, że nie miał własnych przemyśleń na temat demokracji szlacheckiej i polskich wolności. Z kolei jego stosunek do powstania styczniowego zaskakuje zimnym, realpolitik podejściem, dalekim od zwykłego, dogmatycznego ukochania obywatelskiej wolności. Pod tym względem artykuł rewiduje w pewnym stopniu to, co wiedzieliśmy na temat actońskiej teorii wolności oraz jego ujęciu liberalizmu.