(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem badania podjętego w niniejszym artykule jest analiza jednego z przejawów dyplomacji sportowej ukierunkowanej na zbliżenie pomiędzy dwoma skonfliktowanymi krajami, mianowicie Stanami Zjednoczonymi i Kubą. Pomiędzy tymi państwami doszło do wielu kontaktów sportowych, w tym w poddanym analizie w niniejszym artykule baseballu. Podjęte badania mają charakter empiryczny i stanowią studium przypadku jednego z przejawów pozytywnej dyplomacji sportowej. W badaniu zastosowano metodę decyzyjną, natomiast dane pozyskiwane były z opracowań historycznych, dokumentów amerykańskich oraz materiałów prasowych. W wyniku przeprowadzonych badań udało się ustalić, że amerykańsko-kubańska dyplomacja baseballowa okazała się jedynie częściowo skutecznym narzędziem zbliżenia pomiędzy skonfliktowanymi państwami. Podobnie, wybór akurat tej dyscypliny sportowej do jej przeprowadzenia niósł ze sobą zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki. Stwierdzono ponadto, że w rzeczywistości dyplomacja baseballowa USA–Kuba integrowała elementy zarówno pozytywnej, jak i negatywnej dyplomacji sportowej.