(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest analiza polityki zagranicznej Władimira Putina oraz próba ukazania jej przesłanek, zadań i celów. Autor stara się odpowiedzieć na wiele pytań dotyczących współczesnej Rosji, m.in., czy dąży ona do odzyskania statusu supermocarstwowego i czy jej polityka zagraniczna zagraża bezpieczeństwu międzynarodowemu? Ponadto próbuje odpowiedzieć na pytania dotyczące przyszłości Rosji i jej roli na arenie międzynarodowej, a także przyszłości prezydenta Władimira Putina. Tezą główną artykułu jest konstatacja, że cele i zadania, jakie postawił Władimir Putin przed polityką zagraniczną Rosji, stanowią poważne zagrożenie dla pokoju w Europie i bezpieczeństwa międzynarodowego. Autor pokazuje tutaj, że Władimir Putin konsekwentnie dąży dziś do odbudowy potęgi gospodarczej i wojskowej Rosji, a jego zasadniczym celem jest umocnienie pozycji Rosji na arenie międzynarodowej – takiej pozycji, jaką miał Związek Radziecki. Jednakże polityka ta, jeśli nie będzie oparta na stabilnym systemie politycznym i gospodarczym Rosji, może zakończyć się katastrofą dla Rosji i jej obecnego przywódcy.