(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Początkowe oczekiwania związane ze swobodnym przepływem osób w obrębie Europejskiego Obszaru Gospodarczego mogą być, przynajmniej częściowo, postawione pod znakiem zapytania. Artykuł ten ma na celu podkreślenie podstawowych tendencji dotyczących odpływów migracyjnych Polaków do Norwegii, ze zwróceniem szczególnej uwagi na temat wyzwań integracyjnych, a głównie integracji polskich dzieci w Norwegii. Coraz więcej Polaków decyduje się na bardziej trwałe osiedlenie się zamiast ruchów wahadłowych między Norwegią a Polską. Jest to wyzwanie nie tylko dla nich, ale i dla norweskiego społeczeństwa i polityki. Artykuł jest wynikiem projektu TRANSFAM, finansowanego przez Norweski Mechanizm Finansowy, który koncentruje się na badaniu migracji międzynarodowych oraz „tworzeniu rodzin” przez Polaków w Norwegii. Uczestnikami projektu są Uniwersytet Jagielloński (lider) i jego partnerzy z polsko-norweskiego konsorcjum: Centrum Stosunków Międzynarodowych, Agder Research oraz Nova.