(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Niniejsza praca ma na celu przedstawienie obrazu sąsiadów Polski – Rosji, Niemiec i Ukrainy, prezentowanego w polskich mediach w okresie od lipca do grudnia 2013. Analizie poddany został szereg artykułów (początkowo 8096), zebranych z różnych źródeł dostępnych on-line (z portali informacyjnych oraz stron internetowych popularnych dzienników i tygodników). Wyboru źródeł dokonano na podstawie ich popularności oraz w celu uzyskania możliwe szerokiego spektrum prezentowanych w nich poglądów politycznych. Analiza została przeprowadzona zarówno przy użyciu metod jakościowych i ilościowych z wykorzystaniem oprogramowania CAQDAS (QDA Data Miner oraz Wordstat). Wyniki badania pokazują, iż polskie media skoncentrowane są przede wszystkim na sąsiednich krajach, co więcej, przedstawiają je w raczej ciemnych barwach. Ponadto duża część artykułów, w których opisywane były Niemcy, Rosja i Ukraina, zawierało nawiązania historyczne, przede wszystkim dotyczące okresu II Wojny Światowej. Powyższe spostrzeżenia nasuwają kolejne pytania badawcze. Po pierwsze, na ile obraz innych krajów w mediach w 2013 roku mógł oddawać nastroje społeczne i być wskaźnikiem mogącym pozwalać na przewidywanie wyników wyborów. Albo też, na ile mógł być kreowany przez wydawców, dążących do uzyskania wpływu na odbiorców i ich wybory polityczne. Niezależnie od tego, która z powyższych hipotez jest prawdziwa, można domniemywać, iż obraz w mediach może służyć predykcji decyzji politycznych i nakreślaniu ram polityki międzynarodowej i dyplomacji publicznej. Dowodów na sensowność tej hipotezy dostarcza choćby analiza obecnych priorytetów dyplomacji publicznej w Polsce.