(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest próba ukazania miejsca Ukrainy w Europejskiej Polityce Sąsiedztwa (ustanowionej w 2004 roku) oraz w ramach bazującego na tej polityce projektu Partnerstwa Wschodniego. Szczególny nacisk położony zostanie na rolę Polski w kształtowaniu wschodniego wymiaru polityki Unii Europejskiej. „Pomarańczowa rewolucja” z 2004 roku oraz wydarzenia z przełomu 2013 i 2014 roku zwane „Euromajdanem” na Ukrainie pokazały, że kierunek europejski tego państwa ma kluczowe znaczenie dla części społeczeństwa i elit politycznych Ukrainy. Integracja z Unią Europejską oznacza dla Ukrainy konieczność dokonania wyboru cywilizacyjnego. Należy pamiętać, że spośród wszystkich państw położonych na wschodnich granicach Unii Europejskiej to właśnie Ukraina stanowi największe wyzwanie. Pozycja geopolityczna i geoekonomiczna Ukrainy powoduje, że jest ona kluczowym państwem nie tylko dla UE, ale również dla Rosji.