(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem artykułu będzie spojrzenie porównawcze na polityki integracyjne Estonii, Łotwy i Litwy oraz modele adaptacyjne osób rosyjskojęzycznych w państwach bałtyckich po odzyskaniu przez nie niepodległości. W związku z tym zostaną nakreślone dotychczasowe podejścia integracyjne, ich uwarunkowania i skutki. Dodatkowo, badanie obejmie kwestię kształtowania tożsamości obywatelskiej i kulturowej osób rosyjskojęzycznych jako rezultat procesów integracyjnych. Analiza opiera się na założeniu, że państwa bałtyckie stosowały różne modele integracyjne w zależności od uwarunkowań historycznych, politycznych i społecznych. Efektywność integracji zależała zarówno od strategii narodowej, jak i otwartości grup etnicznych (tytularnej i mniejszościowej) na adaptację w nowym środowisku.