(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problematyka transformacji instytucjonalnej, a konkretnie jej ekonomicznych aspektów, w krajach byłego ZSRR. W szczególności omówione zostały wybrane aspekty teoretyczne odnoszące się do transformacji instytucjonalnej gospodarek postkomunistycznych. Następnie dokonano syntetycznej analizy poziomu zaawansowania owej transformacji na obszarze poradzieckim, a także ich konsekwencji dla poziomu rozwoju oraz międzynarodowej konkurencyjności gospodarek tych krajów. W kolejnej zaś części odniesiono się do przyszłości transformacji instytucjonalnej gospodarek poradzieckich. Z przeprowadzonej analizy wynika, że: procesy transformacji instytucjonalnej gospodarek na obszarze poradzieckim od samego początku (tj. rozpadu ZSRR) były silnie zróżnicowane, zarówno pod względem przyjętych strategii transformacyjnych, jak i skuteczności ich realizacji, czego wymiernym rezultatem są dzisiejsze bardzo zróżnicowane efekty w tym zakresie; obecny poziom rozwoju, jak również międzynarodowa konkurencyjność większości gospodarek poradzieckich nie są de facto bezpośrednią konsekwencją stanu zaawansowania ich transformacji instytucjonalnej; w dającej się przewidzieć przyszłości nie należy oczekiwać dokończenia procesów transformacji instytucjonalnej i tym samym wprowadzenia liberalnego otoczenia instytucjonalnego, charakterystycznego dla gospodarek wolnorynkowych.