(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Artykuł dokonuje analizy porównawczej funkcjonowania systemów podatkowych Bułgarii, Słowacji i Polski, poszukując odpowiedzi na pytanie czy podatek liniowy był w stanie sprostać pokładanym w nim nadziejom. Polska, Bułgaria i Słowacja zostały wybrane do przeprowadzenia analizy porównawczej, ponieważ nominalnie posiadają odmienne systemy podatkowe. Polska posiada progresywny, Słowacja – podatek liniowy, zachowując jednak elementy progresywnego opodatkowania, a Bułgaria posiada najbardziej radykalny system podatku liniowego w regionie. Co więcej, po ćwierć wieku można dojść do wniosku, że ekonomiczne i podatkowe doświadczenia nie potwierdzają w całości dogmatu podatku liniowego. Badania przedstawione w artykule prowadzą do wniosku, że w swojej istocie dyskusja nad tym, czy dany system podatkowy jest liniowy czy też nie, posiada drugorzędne znaczenie, ponieważ wszystkie badane systemy podatkowe w swojej istocie zostały „spłaszczone” w praktyce. Po drugie, że dążenie do bezpośrednich inwestycji zagranicznych nie może odbywać się ślepo i bezkrytycznie, skoro doświadczenia trzech państw ukazują odmienne, i co najważniejsze, nie tylko pozytywne wyniki. Ostatecznie autor dochodzi do wniosku, że wyniki systemów podatkowych analizowanych państw nie są w stanie spełnić oczekiwań pokładanych w podatku liniowym, co do rozwiązania takich wewnętrznych problemów, jak zmniejszenie luki podatkowej, unikanie podatków czy też słabość administracji podatkowej. Biorąc pod uwagę fakt, że po dwudziestu pięciu latach te trzy państwa osiągnęły odmienny poziomy rozwoju gospodarczego, pozostaje pytanie, czy obecne systemy podatkowe są nadal aktualne, czy też się zdezaktualizowały? Gdy Polska i Słowacja zbliżają się do wyzwań „pułapki średniego wzrostu”, Bułgaria nadal musi „doganiać”. Dlatego, te pierwsze muszą zastanowić się ponownie nad słabościami swoich systemów podatkowych, a Bułgaria powinna poddać ponownej refleksji swoje podejście do bezpośrednich inwestycji zagranicznych i zmienić kierunek swojej polityki podatkowej.