(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Zrównoważony rozwój stanowi jeden z fundamentów, na których oparto funkcjonowanie Unii Europejskiej. Od ponad 20 lat uznaje się go również za naczelną zasadę rozwoju społeczno-gospodarczego Polski. Jego pomiar umożliwia obszerny zbiór wskaźników. Problematyka demograficzna wpisana jest w koncepcję zrównoważonego rozwoju. Dotyczy ona wymiaru zarówno społecznego, jak też ekonomicznego czy środowiskowego. Zasadniczym celem artykułu jest poddanie rozważaniom problematyki zachodzących zmian demograficznych w kontekście wymiaru społecznego zrównoważonego rozwoju w Polsce, a także w innych krajach Unii Europejskiej (UE). Przyjęty horyzont czasowy prowadzonych analiz wyznaczają lata 2004–2014. Zakres przestrzenny badań to 25 krajów UE w podziale na grupy (UE-10, czyli kraje, które wraz z Polską z dniem 1 maja 2004 r. stały się członkami UE; UE-15 – kraje „starej Unii”). Część teoretyczną artykułu oparto na literaturze przedmiotu, dokumentach z zakresu analizowanej problematyki. W części kwantyfikacyjnej opracowania wykorzystano wskaźniki zrównoważonego rozwoju w największym stopniu odnoszące się do zachodzących zmian demograficznych (problematyki starzenia się społeczeństwa) w wymiarze społecznym zrównoważonego rozwoju.