(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Istnieje wiele przykładów powszechnej nieefektywności w systemach opieki zdrowotnej na początku XXI wieku. Artykuł jest próbą znalezienia zbilansowanego obrazu skuteczności reformy ochrony zdrowia Obamacare zanim zostanie ona przekształcona przez nową administrację i Kongres Stanów Zjednoczonych. Bez wątpienia Obamacare jest unikalnym przykładem reformy systemu opieki zdrowotnej. Ale, czy reforma ta jest rzeczywiście skuteczna? Zgodnie z wstępnymi wynikami, w pewnym stopniu osiągnęła swoje cele, a jednocześnie podniosła wiele nowych spraw, które należy rozwiązać. Jedną z nich, wciąż otwartą, jest kwestia, kto powinien być odpowiedzialny za regulację systemu opieki zdrowotnej: w jakim stopniu rząd powinien wziąć udział w tym procesie; czy przejście od prywatnej do publicznie regulowanej służby zdrowia było skutecznym krokiem w rozwoju systemu opieki zdrowotnej; czy powinien istnieć wolny rynek w przypadku takiego dobra jak opieka zdrowotna. Obamacare jest obecnie bardzo ważnym tematem. Podczas kampanii prezydenckiej Donald Trump deklarował, że będzie likwidować i/lub reorganizować reformę systemu opieki zdrowotnej Obamacare. Niezależnie od tego, jaki jest ostateczny wynik jego prób zastąpienia i/lub zmiany ustawy Affordable Care Act, warto ocenić reformę systemu opieki zdrowotnej, która przykuła uwagę w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Zastosowanie koncepcji efektywności do systemów opieki zdrowotnej jest wyzwaniem, które powoduje zarówno problemy teoretyczne, jak i praktyczne. W artykule omówiono zmienne wejściowe i wyjściowe. Moim założeniem, które spróbuję udowodnić, jest to, że system opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonych jest zbyt kosztowny i w rezultacie jest mniej efektywny, a właściwie nie tak „dostępny cenowo”, jak to było zaplanowane przez autorów reformy.