(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem artykułu jest analiza międzynarodowej strategii geoekonomicznej Chin, którą można ująć jako zmienną zależną – czyli to, co jest objaśniane. Dla realizacji tak sformułowanego celu badawczego dobrano dwie zmienne niezależne w postaci neoliberalnego instytucjonalizmu i kulturowo-cywilizacyjnej tradycji Chin. Takie rozwiązanie problemu badawczego wywodzi się z założenia mówiącego, że cele międzynarodowe i strategia Chin są uwarunkowane głęboko własna tradycją (zmienne odnoszące się do właściwości systemu wewnętrznego Chin) oraz oddziaływaniami systemu międzynarodowego. Mając powyższe na uwadze, w artykule poddano najpierw analizie treści międzynarodowej strategii geoekonomicznej w kategorii przestrzeni geoekonomicznej oraz stosowanych środków i metod. Przeanalizowano treści założenia jednej z najważniejszych teo rii stosunków międzynarodowych – neoliberalnego instytucjonalizmu, sformułowanego w dekadzie lat osiemdziesiątych przez amerykańskiego badacza Roberta Keobene. Zmienną niezależną, którą również poddano analizie, są kulturowo-cywilizacyjne uwarunkowania Chin uformowane w bogatej historii tego kraju i mające współczesne antytendencje. Kolejna część artykułu, nawiązując do kwestii kulturowo-cywilizacyjnych również podejmuje problem specyfiki ustroju gospodarczego Chin poprzez próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy jest to gospodarka odpowiadająca wymagającym kryteriom, czy też jest przykładem państwowego kapitalizmu. To w naszym przekonaniu kluczowe pytanie, na które odpowiedź ma znaczenie dla oceny tworzenia przez Chiny ich własnej przestrzeni gospodarczej.