(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
W artykule przedstawiono pojęcie i rodzaje międzynarodowej konkurencyjności. Ukazano dotychczasową międzynarodową pozycję oraz zdolność konkurencyjną polskiej gospodarki. Zaprezentowano odniesienia do innych krajów. W analizie wykorzystano mierniki i raporty międzynarodowej konkurencyjności.