(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
W artykule zostały przedstawione relacje Republiki Federalnej Niemiec z sześcioma państwami, które przystąpiły do programu Partnerstwa Wschodniego, czyli: Ukrainą, Białorusią, Mołdawią, Armenią, Azerbejdżanem oraz Gruzją. Analizie poddano również stanowisko niemieckiego rządu federalnego wobec projektu Partnerstwa Wschodniego, który powstał z inicjatywy Polski przy wsparciu Szwecji. W niniejszym tekście zostały także uwzględnione implikacje dla Polski związane z prowadzoną przez Niemcy polityką wschodnią w tym obszarze.