(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Do obiegowych praw należy stwierdzenie, że nastawienie społeczeństwa niemieckiego i elit niemieckich do Rosji jest odmienne od polskiego. Nie jest to stwierdzenie w pełni prawdziwe, bo pod wpływem polityki rosyjskiej nastawienie w Niemczech do Rosji stało się w XXI wieku znacznie bardziej krytyczne niż wcześniej. Niemcy prowadzą jednak bardziej globalną politykę niż Polska, dlatego, ze względu na znaczenie Rosji i Niemiec w polityce polskiej, ogromnie ważne jest pytanie, jaka jest niemiecka wizja miejsca Rosji w multipolarnym, kształtującym się obecnie świecie. Pytanie tym ważniejsze, że Niemcy, najsilniejsze państwo w Europie, stabilizujące strefę euro, ma widoczne trudności ze zdefiniowaniem swojej roli na arenie międzynarodowej, przezwyciężaniem jednostronnego, geoekonomicznego postrzegania świata.