(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Chcąc być konkurencyjną na rynku, spółka musi walczyć nie tylko o klientów, ale także o najzdolniejszych pracowników dostępnych na rynku, którzy mogą zapewnić jej odpowiednią przewagę. Aby przyciągnąć i zatrzymać takich pracowników przedsiębiorstwo musi zapewnić im wysokie wynagrodzenia oraz szeroki wachlarz korzyści dodatkowych. Zachęty te związane są jednak z wysokimi kosztami i nie gwarantują, że pracownik nie przejdzie do konkurencyjnej spółki, która zapewni mu lepsze warunki zatrudnienia. Z tego względu przedsiębiorstwa poszukują nowych systemów motywacyjnych, które pozwolą zatrzymać najzdolniejszych pracowników w spółce. Takie możliwości zapewniają długoterminowe programy motywacyjne (Long-term Incentive Plan – LTIP). Zalety wynikające ze stosowania tego typu programów są na tyle duże, że wydaje się być naturalnym wykorzystywanie ich w przedsiębiorstwach. Celem artykułu było wskazanie zakresu stosowania długoterminowych programów motywacyjnych w polskich spółkach publicznych. Do tego celu wykorzystane zostały spółki z indeksu WIG20. W artykule zbadana została także skala wykorzystania LTIP wśród członków zarządu, mierzona za pomocą udziału wynagrodzenia z tytułu udziału w długoterminowym programie motywacyjnym w całkowitym wynagrodzeniu.