(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W niniejszym artykule podjęto próbę zastanowienia się nad następującymi pytaniami badawczymi: na ile błędy popełnione przez prezydenta Leonida Kuczmę w okresie jego ostatniej kadencji prezydenckiej spowodowały, że Ukrainie nie udało się wejść na drogę reform systemowych (m.in. walka z korupcją, tworzenie podstaw do funkcjonowania stabilnego państwa prawa z gospodarką wolnorynkową)?, czy możemy zaryzykować stwierdzenie, że brak radykalnych reform i błędy w polityce zagranicznej Ukrainy czasów ostatniej prezydentury L. Kuczmy nie tylko przyczyniły się do wybuchu „pomarańczowej rewolucji”, ale w konsekwencji doprowadziły do objęcia władzy przez Wiktora Janukowycza i de facto do „Euromajdanu”?, czy ostatni etap prezydentury Kuczmy (2001–2004) w polityce zagranicznej nosi cechy wielowektorowości z położeniem nacisku na kierunek rosyjski?