(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Jednym z istotnych elementów dyskursu publicznego są programy przygotowywane przez poszczególne partie polityczne. Stanowią one, z jednej strony emanację poglądów partii politycznych i ich wyborców, z drugiej zaś są podstawą rywalizacji politycznej odbywającej się pomiędzy poszczególnymi ugrupowaniami, zarówno w trakcie kampanii wyborczych, jak i w okresach występujących pomiędzy wyborami. W polskiej rzeczywistości politycznej jednym z istotnych elementów programów politycznych jest postulowana polityka zagraniczna. Celem artykułu było przedstawienie wyników badań w zakresie określenia miejsca Rosji oraz relacji polsko-rosyjskich w programach najważniejszych ugrupowań politycznych działających w Polsce. Autor starał się również dokonać przeglądu programów politycznych pod kątem ich specyfiki oraz wewnętrznej struktury i charakteru postulatów tam zawartych. W wyniku przeprowadzenia analizy ilościowej stwierdzono, że relacje z Rosją stanowią istotny element programów większości liczących się partii politycznych. Analiza jakościowa pozwoliła na wyodrębnienie partii postulujących zdecydowaną i asertywną politykę wobec Rosji, partii wypowiadających się o Rosji w sposób neutralny oraz partii postulujących poprawę i pragmatyzację dwustronnych relacji.