(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Celem artykułu jest przeprowadzenie oceny różnic w poziomach wynagrodzeń oraz identyfikacja czynników, które miały wpływ na to zróżnicowanie w województwie kujawsko-pomorskim w latach 2007–2016. Analiza dotyczy zróżnicowania wynagrodzeń w wykonywanych grupach zawodów. Wykorzystane zostały przeciętne miesięczne wynagrodzenia brutto w województwie, odchylenia od przeciętnego wynagrodzenia w regionie, relacje przeciętnych wynagrodzeń oraz dynamika wzrostu. Na podstawie tych danych obliczono wskaźniki statystyczne, jak średnia, odchylenie standardowe oraz wskaźnik zmienności. Analizę i ocenę opracowano na podstawie danych statystycznych publikowanych w Rocznikach Statystycznych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy za lata 2007–2016.