(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie genezy polsko-niemieckiego Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy z 17 czerwca 1991 r. oraz jego znaczenia dla procesu pojednania i rozwoju wszechstronnej współpracy między Polską a Niemcami w kontekście obecnego kryzysu migracyjnego w Europie. Autor formułuje kilka interesujących tez i próbuje odpowiedzieć na wiele pytań dotyczących stosunków polsko-niemieckich w okresie 1989–2018 oraz ich uwarunkowań i perspektyw. W ciągu ostatnich dwóch lat stosunki polskoniemieckie, zwłaszcza polityczne, uległy znacznemu pogorszeniu. Sytuacja międzynarodowa w Europie stała się również bardziej skomplikowana. Jednym z powodów tej sytuacji jest kryzys imigracyjny spowodowany masowym napływem ludności z krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Kryzys imigracyjny podzielił Unię Europejską i wpłynął na stosunki między jej państwami członkowskimi, w tym stosunki polsko-niemieckie.