(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W 1989 roku rozpoczęły się w Polsce procesy przemian politycznych i gospodarczych. W ich wyniku już na początku lat dziewięćdziesiątych głównymi celami polskiej polityki zagranicznej stały się akcesja do Unii Europejskiej i uzyskanie członkostwa w NATO. Jednym z narzędzi, które miały pomóc w ich realizacji był, powołany do życia w 1991 roku, Trójkąt Weimarski. W ramach tej nieformalnej płaszczyzny polsko-niemiecko-francuskiej współpracy, miały miejsce regularne spotkania ministrów spraw zagranicznych oraz innych polityków trzech państw. W artykule poddany jest analizie wpływ tej formy kooperacji na procesy integracji europejskiej w latach 1991–2004, w szczególności na przyjęcie Polski w szeregi Unii Europejskiej i NATO.