(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Celem artykułu jest identyfikacja czynników istotnie wpływających na poziom inwestycji B+R oraz określenie siły tego oddziaływania. Badaniu poddano 950 polskich firm logistycznych. Do badania wykorzystano dane zawarte w Lokalnym Banku Danych GUS z okresu 2007–2015. Jako zmienne objaśniające wyodrębniono trzy grupy potencjalnych determinant B+R badanych podmiotów: natężenie konkurencji, uwarunkowania finansowe przedsiębiorstwa oraz uwarunkowania makroekonomiczne. Analizę przeprowadzono w oparciu o statystki deskryptywne, ocenę korelacji Pearsona i współczynnika korelacji rang Spearmana oraz zastosowanie modeli panelowych, estymowane w oparciu o próbę przekrojowo-czasową. Badanie statystyczne przeprowadzono zarówno na zagregowanych wartościach ogólnopolskich, jak i posługując się danymi na poziomie województwa. Badanie wykazało, że działania B+R firm logistycznych realizowane są przede wszystkim przez większe przedsiębiorstwa prowadzące zachowawczą politykę finansowania opartą na niewielkim zadłużeniu i wysokiej płynności finansowej. Firmy te funkcjonują w warunkach niskiej marży, która istotnie ogranicza możliwości rozwojowe. Badanie nie potwierdziło natomiast wpływu konkurencji na aktywność B+R, co może wynikać ze wzrostu samego sektora. Czynnikiem bezdyskusyjnie wpływającym na B+R jest natomiast dostępność do infrastruktury drogowej i obszarów zurbanizowanych.