(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W dziele Etyka protestancka a duch kapitalizmu jest przedstawiona podstawa tezy Webera. Analizując rozwój kapitalizmu Weber wiązał go m.in. ze wzrostem racjonalności wywołanej konkretną religią. Uznał, że wzrost ascetycznego protestantyzmu (w tym kalwinizmu), a szczególnie zbiór wartości i przekonań dotyczący pracy, oszczędności, inwestycji oraz pomnażanie bogactwa, był niezbędny do powstania nowoczesnego kapitalizmu. Autor przeprowadził weryfikację tezy Webera i wykorzystał własny model ekonometryczny dla gospodarki Niemiec. Religia protestancka, obok poziomu emigracji, odsetka pracujących w rolnictwie, była istotna dla tworzenia społecznego dobrobytu (PKB). Jest to zależność ujemna, gdyż przyrost liczby protestantów prowadził do spadku przyrostu poziomu PKB. Należy jednocześnie zauważyć, że odsetek liczby protestantów w Rzeszy Niemieckiej w analizowanym okresie spadał. Relatywnie niski współczynnik determinacji wskazuje też, że model wyjaśnia 33,13% przypadków.