(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W tym artykule przyglądamy się Schmittowi i jego krytyce liberalizmu pod kątem pytania o to, w jaki sposób konstytucyjna struktura współczesnego państwa może prowadzić do pewnych sprzeczności i problemów wynikających z radykalizacji liberalnej doktryny promowanej przez neokantowską tradycję prawną, która dominowała w Niemczech na początku XX wieku. Autor twierdzi, że według Schmitta powrót do Hobbesa, a także innych współczesnych myślicieli politycznych, takich jak Machiavelli i Bodin, był jedynym sposobem na naprawienie tej radykalizacji liberalizmu, aby umożliwić przetrwanie polityki.