(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W niniejszym opracowaniu autor analizuje bilans dotychczasowego członkostwa Polski w Unii Europejskiej (UE). Ukazuje poniesione przez Polskę koszty związane z akcesją do UE oraz osiągnięte korzyści polityczne, społeczne, gospodarcze i międzynarodowe. Analizuje sukcesy i porażki polskiej polityki unijnej w latach 2004–2018, a także ukazuje jej perspektywy na tle ewolucji UE dziś i w przyszłości. Przedmiotem tego opracowania jest więc próba pokazania wpływu akcesji na sytuację społeczno-polityczną i gospodarczą Polski oraz na zmianę jej pozycji i roli na arenie międzynarodowej. Mówiąc wprost, jest ono poświęcone pozytywnym i negatywnym skutkom akcesji Polski do UE oraz perspektywom naszego dotychczasowego członkostwa w Unii Europejskiej i jej przyszłości.