(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) powstało jako odpowiedź na coraz powszechniejsze wykorzystywanie danych osobowych w obrocie gospodarczym. Rozporządzenie ma na celu ujednolicenie przepisów na poziomie ponadpaństwowym oraz zwiększenie ochrony konsumentów. RODO ma potencjał, by znacząco wpłynąć na światowe standardy i praktyki przetwarzania danych osobowych. Czy nowa legislacja będzie w stanie również zaadresować innego rodzaju globalne wyzwania, związane z wykorzystaniem big data przez polityków i władze publiczne? Ostatnie wydarzenia, związane w szczególności z użyciem zaawansowanej analizy danych w kampanii wyborczej Donalda Trumpa oraz kampanii zwolenników brexitu, pokazują potrzebę gwarancji wiarygodności, stabilności i bezpieczeństwa procesom demokratycznym.