(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Wschodnioazjatycki model rozwoju, w wyniku wdrażania którego niektóre gospodarki azjatyckie osiągnęły spektakularne wyniki rozwojowe, opiera się na koncepcji państwa rozwojowego. Państwo rozwojowe charakteryzuje się specyficznymi rozwiązaniami systemowymi i instytucjonalnymi. W zasadzie, funkcjonuje ono w warunkach ustroju kapitalistycznego (socjalizm nie jest w stanie w długim okresie wygenerować odpowiedniej dynamiki wzrostu), władze stosują jednak mechanizmy centralnego planowania, aby realizować własną strategię rozwojową. Państwowy interwencjonizm odgrywa tu zatem ważną rolę rozwojową, choć nie ma na celu zapewniania spójności społecznej.