(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Artykuł wspiera tezę, że kultura i czynniki kulturowe powinny być inkorporowane do teorii ekonomii. Wiele głosów postuluje, by ta teoria odzwierciedlała jak najlepiej rzeczywistość i zaproponowano jeden ze sposobów. Zwrócono uwagę, że pojęcie kultury jest nieprecyzyjne i istnieje wiele definicji. Problemy metodologiczne mogły być jedną z przyczyn braku zainteresowania ekonomistów tą tematyką. Przyjęta definicja ma związek z wartościami, dlatego wąskie rozumienie kultury przez pryzmat sztuki i przemysłów kreatywnych zostało wykluczone. W artykule wykazano, że choć problematyka ta jest względnie nowa, to istnieją jej historyczne podstawy. Pokazany został związek kultur z ekonomią i zawarto metodologiczne uwagi na temat stosownych badań. Autor starał się pomijać kwestie, które już zostały szerzej omówione w stosunkowo nielicznej literaturze.