(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W warunkach zmian otoczenia konieczne staje się tworzenie warunków sprzyjających powstawaniu podmiotów opierających swoją przewagę na wiedzy. Wiedza staje się strategicznym czynnikiem rozwoju i wzrostu konkurencyjności. GOW, nowa gospodarka, gospodarka sieciowa w społeczeństwie wiedzy to nowe kierunki rozwoju współczesnego świata. W artykule przedstawiono istotę, podstawy oraz nośniki GOW, omówiono wybrane definicje GOW. Wskazano i omówiono cechy charakterystyczne GOW w ujęciu wybranych autorów. Przedstawiono podmioty mające wpływ na tworzenie GOW. Pokazano, że wiedza stanowi podstawowy zasób w organizacji. Omówiono istotę i potrzebę zarządzania wiedzą. Wskazano na cele i aspekty zarządzania wiedzą, przedstawiono wybrane czynniki wpływające na funkcjonowanie systemu zarządzania wiedzą.