(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Artykuł porusza kwestie społecznej funkcji i odpowiedzialności szkoły wyższej w jej bezpośrednim lokalnym otoczeniu. Punktem odniesienia uczyniono uczelnie działające w miastach średniej wielkości oraz mniejszych, zatem są to w przeważającym stopniu uczelnie niepubliczne oraz państwowe wyższe szkoły zawodowe. Ich wybór jest uzasadniony z uwagi na fakt, że poza działalnością edukacyjną kreują lokalne elity, pozostają ośrodkiem kulturotwórczym. Oferta studiów pozostaje zdeterminowana potrzebami społeczności lokalnej, a to oznacza, że ścieżki kształcenia wraz z jego poziomem wyrażają zakres odpowiedzialności szkoły wyższej za rozwój kapitału ludzkiego, regionu, za konkurencyjność i atrakcyjność miejscowego rynku pracy.