(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Od ponad 20 lat w Unii Europejskiej obowiązuje zasada opodatkowania towarów i usług podatkiem VAT w kraju przeznaczenia – pobór podatku następuje według stawki obowiązującej w państwie nabywcy towaru. Zasada ta została wprowadzona m.in. ze względu na zróżnicowanie stawek VAT w poszczególnych krajach i miała funkcjonować jedynie przejściowo, w szczególności do momentu zakończenia procesu harmonizacji stawek. Zakładanym bowiem systemem docelowym w VAT było opodatkowanie w kraju pochodzenia, czyli według stawki obowiązującej w kraju sprzedawcy. W opublikowanym ostatnio Komunikacie Komisji Europejskiej zapowiedziano działania w kierunku zmiany zasad opodatkowania transakcji transgranicznych, aby dostawcy pobierali VAT od swoich nabywców w ten sam sposób jak w przypadku transakcji krajowych, zgodnie ze stawkami obowiązującymi w kraju przeznaczenia towarów. Celem artykułu jest przedstawienie ogólnych wniosków z badań nad kwestią potrzeby harmonizacji stawek, w szczególności w świetle najnowszych planów Komisji.