(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W artykule omówiono zastosowanie gwarantowanych przez Skarb Państwa ubezpieczeń eksportowych jako uznanej techniki ograniczania ryzyka kredytowego, w rozumieniu Rozporządzenia 575/2013, zabezpieczającej ekspozycje z tytułu kredytów eksportowych. Uznanie polisy ubezpieczeniowej KUKE SA za tego typu technikę jest jednym z warunków niezbędnych dla ustalenia właściwej wagi ryzyka dla potrzeb oszacowania współczynnika adekwatności kapitałowej banku. Analizowane tu zagadnienie jest istotne z punktu widzenia aktywizacji krajowego rynku bankowego w zakresie wspierania eksportu poprzez zwiększenie zaangażowania w finansowanie dłużników zagranicznych, importujących towary lub usługi z Polski. W celu szerszego zobrazowania omawianej problematyki, w artykule przedstawiono również międzynarodowe uwarunkowania regulacyjne, których nie można pominąć w kontekście subsydiowania eksportu, jak też odniesiono się do konstrukcji funkcjonującego w Polsce systemu ubezpieczania oficjalnie wspieranych kredytów eksportowych, ze szczególnym uwzględnieniem oceny zgodności ochrony kredytowej nierzeczywistej, udzielanej przez KUKE SA z wymogami Rozporządzenia CRR. Niniejszy artykuł nie odnosi się do zagadnienia, o którym mowa w art. 194 ust. 5 w związku z art. 201 ust. 1 Rozporządzenia CRR, dotyczących uznanego dostawcy ochrony kredytowej nierzeczywistej i warunków, jakie podmiot udzielający ochrony nierzeczywistej spełniać powinien, aby zakwalifikowano go jako takiego dostawcę. Analiza powyższego zagadnienia zostanie przeprowadzona w odrębnym artykule. Zwrócić należy również uwagę, że w rozważania będące przedmiotem opracowania dotyczą wyłącznie polisy ubezpieczeniowej, nie zaś gwarancji ubezpieczeniowej, stosowanej w obrocie handlowym z zagranicą dla potrzeb zabezpieczenia ryzyka niedokonania płatności przez kontrahentów zagranicznych w transakcjach krótkoterminowych, czemu również zostanie poświęcony odrębny tekst.