(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Proponowana reforma regulacyjna w Gruzji wprowadza narzędzie oceny wpływu do procesu legislacyjnego. Podczas gdy ustawodawca jest odpowiedzialny przed społeczeństwem i ma ogólny obowiązek uzasadniania swoich działań, polityczny charakter procedur parlamentarnych utrudnia formalne kontrolowanie władzy ustawodawczej. Niniejszy artykuł analizuje argumentacyjną strategię orzekania konstytucyjnego, aby wykazać, że gruziński Trybunał Konstytucyjny posiada odpowiednie ramy analityczne, aby przejść do realizacji przeglądu racjonalności prawodawstwa.