(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Niniejszy artykuł koncentruje się na procesie rozprzestrzeniania się fałszywych wiadomości w Internecie. Współcześnie za pośrednictwem mediów użytkownicy są w stanie dystrybuować i upowszechniać wiele alternatywnych treści. Tekst pokazuje, z jakimi zmianami i konsekwencjami muszą zmierzyć się użytkownicy nowych mediów. W wyniku bezprecedensowego rozwoju technologii i szerzącej się przez to dezinformacji, coraz bardziej wyraźna staje się tendencja do utrwalania się błędnych przekonań w społeczeństwie. Internet stwarza doskonałe warunki do tego, aby dać autonomicznym komórkom możliwość szybkiej wymiany informacji i utwierdzić się we własnych przekonaniach. O ile media tradycyjne podlegają kontroli instytucjonalnej, tak w przypadku mediów społecznościowych możliwości komunikacyjne wydają się nieograniczone. Podlegają one bowiem tylko kontroli społecznej, co w rezultacie przekłada się na ilość rozprzestrzeniania szkodliwych treści. Dynamiczny rozwój w obrębie rozwiązań technologicznych bezpośrednio wpływa na umieszczenie dezinformacji w innym wymiarze. Tak zwane fake newsy stały się na tyle istotnym problemem w dyskursie medialnym i społecznym, że w wielu krajach podjęto inicjatywy mające na celu walkę z rozprzestrzenianiem się dezinformacji w Sieci. Kluczowym elementem jest przede wszystkim budowanie świadomości społecznej oraz identyfikowanie fałszywych wiadomości oraz źródeł publikujących „fake newsy”.